Ik hou van Merken.

INSPIRATIE VOOR MERKLIEFHEBBERS

Arjan Kapteijns

Inspiratie

Mijnheer Alzheimer, ik wil even met u praten.

Dit lied uit 1993 waarin Youp van het Hek op zijn onnavolgbare wijze aandacht vraagt voor Alzheimer en dementie staat sinds die tijd in mijn geheugen gegrift. Youp zingt “Wilt U een beetje selecteren, zodat ik de mooie dingen wel onthou. Er is meer dan genoeg om mee te nemen. Pak mijn angsten, mijn wanhoop en verdriet. Maar al het mooie, neem dat niet”.

Afgelopen week moest ik weer even aan dit lied denken. Als nieuwe voorzitter van de Stichting VisiteClowns, mocht ik een optreden bijwonen van de Clowns Spijs en Nino in zorgcentrum Marienburght in Budel. Het mooie Brabantse dorp waar ik ben opgegroeid en waaraan ik zo vele mooie herinneringen heb.

Het is natuurlijk confronterend om te zien hoe Mijnheer Alzheimer en zijn meer dan vijftig familieleden ingrijpen in het bewustzijn van mensen. Maar wat mij bij bleef was zeker niet alleen het verdrietige aspect van de confrontatie met de geestelijke aftakeling.

Wat mij vooral bij is gebleven van deze middag, zijn de vele mooie en bijzondere momenten die de mensen in het zorgcentrum samen met de clowns beleefden. Momenten van plezier, van afleiding en van verwondering. Het maken van grappen, het lachen, het zingen, het dansen. Het even genieten van een klein stukje muziek of een liedje van toen.

Ieder persoon, uniek met zijn of haar dementie krijgt een volledig toegespitst clowns optreden. Met humor. Toneelspel. Zang. Dans. Een aanraking. Een knipoog. Een gekke bek. Datgene wat past bij hem of bij haar. En ondanks dat het een middag was, die misschien niet leidde tot nieuwe mooie herinneringen. Was het zonder meer een middag, waar het leven weer even werd geleefd.

Help mee. En Steun ook het werk van de VisiteClowns!

Samen met u kunnen we nog meer bewoners van verpleeghuizen een bezoek brengen.

Word nu donateur en download de machtigingskaart.

Of geef op (ING) bankrekening NL28INGB0004861059 t.n.v. Stichting VisiteClowns.

De Stichting VisiteClowns is een collectief van professionele clowns die zich hebben gespecialiseerd in het spelen voor ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Want mensen met dementie hebben net als iedereen behoefte aan mooie momenten van plezier, afleiding en oprechte aandacht.  

www.visiteclowns.nl

Connect with Arjan Kapteijns

  • Linkedin
  • Twitter
  • Mail

Latest Tweet


Gerelateerde artikelen